Koop tickets nu

Beer, bbq, beats en bikes! Get Framed #OpPapendal

Papendal logo diapositief

FRAMED Festival en De Stilte Verbroken slaan handen ineen

26/03/2019
FRAMED Festival en De Stilte Verbroken slaan handen ineen

Om een impuls te geven aan het creëren van een veilig sportklimaat en om grensoverschrijdend gedrag binnen de vereniging bespreekbaar te maken, organiseert de stichting De Stilte Verbroken in samenwerking met NOC*NSF, Ministerie VWS, Gemeente Arnhem en Framed festival Papendal een themabijeenkomst op het Framed festival van 10, 11 en 12 mei in Arnhem. Tijdens deze thema-ochtend op zondag 12 mei, wordt onder andere stil gestaan bij het werk van De Stilte Verbroken. Met deze stichting gaat misbruikslachtoffer Renald Majoor (Ambassadeur veilig sport) de strijd aan voor een veilige sportomgeving. Omdat misbruik in de sport alles kapot maakt.

Renald Majoor werd op zijn twaalfde slachtoffer van seksueel misbruik in de jeugdopleiding van Vitesse. Twintig jaar liep hij rond met zijn geheim, het grote taboe in de sportwereld. Hij belandde in een diepe psychische crisis door het misbruik, en dat wil hij nooit meer een andere sporter laten overkomen: “Het probleem moet bespreekbaar worden, en daarmee ook behandelbaar. Wij willen met de stichting De Stilte Verbroken een meldpunt zijn, de stem van het slachtoffer en aanjager van de strijd tegen misbruik en intimidatie. Sporters zijn kwetsbaar, en vaak afhankelijk van hun trainers en begeleiders. Te vaak wordt daar misbruik van gemaakt. Letterlijk. Te vaak durven de sporters er met niemand over te praten. Bang voor hun sportcarrière, voor hun omgeving, voor de consequenties. En daardoor blijft het misbruik mogelijk. Dat mag niet. Daar ga ik me hard voor maken. Samen met een team van bestuurders, ambassadeurs uit de sportwereld en jeugdhulpverlening.”

Renald besluit: “De glimlach van een kind’ is één van de mooiste uitdrukkingen die er bestaat. Dit moet voor ieder kind gelden! Om die reden sta ik op, als ambassadeur en met mijn stichting De stilte Verbroken, om veilig sporten voor ieder kind te realiseren. Want voor iedereen geldt: Niets doen is géén optie.”

Programma
Het programma dat de stichting De Stilte Verbroken in samenwerking met NOC*NSF, Ministerie VWS, Gemeente Arnhem op het Framed Festival organiseert, bestaat uit drie delen.

Vanaf 9.30 is er een thema ochtend over wat De Stilte Verbroken, de gemeente Arnhem en NOC*NSF doen om misbruik in de sport tegen te gaan. Onder de aanwezigen zijn onder anderen Renald Majoor en andere ervaringsdeskundigen. Ook de komst van Erik Lenselink van NOC*NSF is bevestigd.

Vanaf het begin van de middag schenken diverse artiesten, zoals Bokoesam en Maan op het podium van het FRAMED Festival, op eigen wijze aandacht aan het thema van deze dag. Bovendien wordt gelijktijdig op de voetbalvelden van Vitesse door jeugdteams gestreden om de De Stilte Verbroken (DSV) Cup.

Combinatie

De combinatie van FRAMED Festival en de UCI BMX Supercross World Cup zorgt drie dagen lang voor een optimale mix van sport en entertainment #OpPapendal. Het evenement is de laatste twee jaar door de internationale wielerunie UCI uitgeroepen tot Best Event van het jaar uitgeroepen, mede door de unieke combinatie van muziek, entertainment, food en topsport. Bovendien is Papendal voor 2021 aangewezen als organisator van de Wereldkampioenschappen BMX.